Isnin, 2 Julai 2012

Pokok Kari

           
        Assalamualaikum wrh wbr...


        Salam ceria untuk semua, semoga berbahagia selalu. Entri kali ini mengenai pokok kari yang saya tanam. Sebenarnya pokok ini dah lama saya tanam. Tapi tak membesar sangat pun. Mungkin tak cukup baja atau hanya ditanam dalam pasu sahaja. Kalau di tanam diatas tanah, mungkin dah besar pokoknya. Walau bagaimanapun pokok ni berguna sangat, terutamanya bila nak buat kari. Rasa tak lengkap buat kari kalau tak ada daunnya. Pucuk daun kari yang mudanya juga boleh dibuat ulam.

        Nama pokok kari iaitu dalam bahasa tamilnya karipulei atau nama botani Murraya Koeniggi. Sebenarnya pokok kari ini berasal dari India dan Sri Lanka. Pokok ini adalah sejenis pokok renek. Daun kari ini mempunyai banyak kegunaan di kalangan masyarakat India terutamanya dalam masakan dan perubatan.
            Daun kari ini mempunyai khasiat perubatan seperti mengatasi masalah sembelit. Selain itu air rebusan kulit pokok kari yang kering boleh merawat diabetis. Juga amalan memakan daunnya dikatakan dapat mencegah kencing manis dan obesiti.Tiada ulasan:

Catat Ulasan