Sabtu, 26 Oktober 2019
Nasi Kuning
Assalamualaikum...
Selamat tengahari dan selamat bercuti dihujung minggu... moga sihat semua.
Hari ni, pagi-pagi lagi dah masak nasi, memandangkan ada ramai kat rumah dan kebetulan pula anak-anak sedara berkunjung kerumah. Jadi eloklah pagi2 lagi dah siap masak nasi. Tengahari nanti tak payahlah susah2 nak masak nasi lagi.
Kali ni saya masak nasi kuning. Kalau masak nasi lemak, nak kena guna santan. Kalau nasi kuning ni hanya tumis guna minyak sahaja.
Nasi ni sesuai dimakan dengan lauk apa sahaja seperti sambal ikan bilis, sambal ikan, sambal ayam, sambal sotong atau lainnya. Tapi kali ni saya masak sambal ikan.
Resepi Nasi Kuning
Bahan-bahan:
4 cawan beras
3 ulas bawang merah (dihiris halus)
2 ulas bawan putih (dihiris halus)
1 inci halia (dihiris halus)
1 batang serai (diketuk)
sedikit minyak untuk menumis
1 kuntum bunga lawang
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
Cara memasaknya:
1. Beras dibersihkan, kemudian ketepikan,
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang
merah, bawang putih, serai serta bunga
lawang. Goreng sehingga bawang berwarna
kekuningan.
3. Angkat dan tuangkan ke dalam beras bersama
minyaknya sekali. Masukkan air, serbuk
kunyit serta garam. Sukatan air seperti
biasa seperti kita memasak nasi. Masaklah
nasi sehingga ia masak sempurna.
Sambal Ikan Kembung
Bahan- bahan:
ikan (masukkan garam kunyit, kemudian
digoreng)
cili kisar
bawang merah
bawang putih
bawang besar (dihiris bulat)
sedikit belacan
air asam jawa
gula dan garam
sedikit minyak untuk mrnumis
Cara memasaknya:
1. Tumis bawang merah serta bawang putih
hingga kekuningan, masukkan cili kisar.
Goreng hingga terbit minyak.
2. Masukkan air asam jawa serta belacan.
Kemudian masukka ikan. Tambahkan sedikit
air supaya tidak kering.
3. Masukkan gula dan garam. Masukkan pula
bawang besar. Biarkan sehingga masak.
Perasakan garam, jika dah secukup rasa,
bolehlah diangkat.
Kalau kat tempat saya di Kedah, nasi ni dipanggil juga nasi lemak, cuma bezanya tak ada santan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan