Selasa, 22 Oktober 2019

Kuih Loyang


Assalamualaikum...

Bersua lagi didapur maya Diari Diela, semoga semua teman-teman diberikan kesihatan yang baik oleh Allah swt pada hari ini.

Merajinkan diri membuat kuih loyang hari ni. Ada juga yg panggil kuih goyang atau kuih ros. Buat kuih ni perlu kesabaran yang tinggi. Mula2 buat tak menjadi jugak. Tapi bila lama-lama sikit dah tahu caranya, barulah menjadi dengan elok.

Saya cuba dari resepi Zila Norazila. Rasanya pun sedap. Suka sangat anak-anak saya makan. Lain kali boleh buat lagi.




Resepi Kuih Loyang

Bahan-bahan:

1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan santan
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 sudu teh garam




Cara membuatnya:

1. Satukan tepung beras,tepung gandum 

   dan telur kacau sebati. Masukkan gula 
   dan garam.

2. Kemudian masukkan santan, kacau rata.


3. Panaskan minyak bersama acuan loyang.
   Bila acuan dah panas celupkan acuan 
   kedalam adunan dan gorengkan dalam minyak.
   Goyangkan perlahan-lahan supaya kuihnya
   terpisah dari loyang.

4. Bila kuihnya berwarna keperangan barulah

   boleh diangkat.



Sesuai dijadikan sebagai kudapan. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan