Khamis, 24 Oktober 2019

Puding Karamel Tanpa Telur


Assalamualaikum...

Selamat malam semua... moga anda semua ceria selalu walaupun cuacanya agak suram dipetang ini. Mungkin dah masuk musim hujan sekarang, jadi setiap petang hujan terus. Walau bagaimanapun tetap juga kita kena bersyukur walau di dalam apa keadaan sekalipun.

Lama tak buat puding karamel, teringin punya pasal jadi saya buat juga. Saya lebih suka puding karamel yang tak guna telur.



Resepi Puding Karamel tanpa Telur

Bahan A:

3 sdb gula pasir

Bahan B:

10 gram agar2 tali
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair
3 sdb
tepung kastad
1 sdk esen vanila



Cara membuatnya:

1. Pertamanya masak gula hangus terlebih
   dahulu dgn cara masukkan gula ke dalam
   kuali, kacau sehingga gula cair dan
   sehingga menjadi perang. Guna api kecil
   sahaja supaya gulanya tidak hangus. Bila
   dah siap angkat dan terus tuang ke dalam 
   acuan. Ketepikan dahulu.

2. Kemudian masak agar2 dengan air sehingga
   agar2 cair. Kemudian masukkan gula, susu
   pekat manis, susu cair serta bahan2 yang
   lain. Kacau selalu supaya adunan tidak
   bergentel.

3. Kemudian angkat, tapis dan tuangkan 
   kedalam bekas yang ada karamel tadi. 
   Sejukkan seketika. Kemudian masukkan ke
   dalam peti ais supaya ia beku sepenuhnya. 
   Terbalikkan puding dan boleh dihidangkan.



Sedap dimakan ketika cuaca panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan