Assalamualaikum...
Bersua lagi dientri kali ini, semoga sahabat semua sihat hendaknya.
Ni salah satu menu yang sihat, tak menggunakan minyak. Sekali sekala kena lah makan masakan yang rebus sahaja. Tapi jika digandingkan dengan sambal belacan dan ulam-ulaman, mau bertambah juga nasi.
Resepi Asam Rebus Ikan Kembung
Bahan-Bahan:
Ikan kembung
Tomato
Tomato
kacang bendi
Serai (di ketuk)
Asam keping
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa
Asam keping
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa
Bahan kisar:
Lada kering (8 batang)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit
Lada kering (8 batang)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
1/2 inci kunyit
Cara nemasaknya :
1. Didihkan air di dalam periuk.
2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan
garam secukup rasa.
4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur
(tomato/kacang bendi) sehingga layu. Matikan api dan sedia untuk di hidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan