Isnin, 14 Mei 2018

Ikan Cencaru Sumbat


        Assalamualaikum...

Selamat pagi...
Semoga anda semua sihat selalu.
Hari saya masak ikan cencaru sumbat, memandangkan ikan dah lama kat dlm peti sejuk, hari ni baru sempat masak ikan ni.

Ikan cencaru ni hanya sesuai dibakar atau digoreng saja. Intinya pula boleh juga diletakkan kelapa parut jika suka.

Jom tengok resepinya...


Resepi Ikan Cencaru Sumbat

Bahan-bahan:
4 ekor ikan cencaru- dibelah belakang,
  dibersihkan dan diletak sedikit garam
  kunyit. Kemudian ketepikan.
air asam jawa
gula dan garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan tumbuk:
2 batang serai
1 biji bawang besar 
2 senduk cili kering blender
2 ulas bawang besar
sedikit kunyit hidup
sedikit belacan


Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang 
   dikisar hingga berminyak.
2. Apabila cili sudah masak, masukkan air
   asam jawa, gula serta garam. Kemudian 
   angkat.
3. Ambil beberapa sudu cili yang telah 
   dimasak tadi, masukkan ke dalam ikan.
4. Panaskan sedikit minyak ke dalam kuali,
   masukkan ikan yg telah disumbat tadi.
   Kemudian tutup tudung kuali. Sekali 
   sekala alihkan, agar ikan masak sekata.


1 ulasan:

  1. Sedapnya.. sha suka sangat ikan sumbat ini.. tq share resepi..

    BalasPadam