Khamis, 17 Mei 2018

Sagu Gula Melaka


    Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
Alhamdulillah, hari ini adalah hari yang pertama kita menjalankan ibadah puasa. Bagaimana puasa kalian... ok tak? Almaklumlah hari pertama puasa, terasa peritlah sikit. 

Saya buatkan sagu gula melaka. Makan sejuk2 ketika berbuka, nyaman je rasa tekak.


Resepi Sagu Gula Melaka

Bahan-bahan:
Untuk sagu


1 cawan sagu
3 cawan air
pewarna jika perlu

Caranya:

  1. Basuh sagu dan direbus dgn air hingga sagu menjadi jernih. Kalau masih nampak putih-putih dan air hampir kering, tambahkan sikit air lagi.
  2. Lepas sagu masak, tuangkan ke dalam penapis, bilas sekejap dgn air, sbb nak buang kanji sagu tu. Kalau nak kaler, titiskan sedikit pewarna, kacau rata.
  3. Kemudian masukkan ke dalam acuan/bekas yg sesuai.
  4. Biarkan sehingga ia sejuk. 

Bahan-bahan:

Untuk air gulanya:
1 keping gula melaka
1 sudu besar gula
1 sudu besar gula merah (nak bagi kaler gelap sikit)
1/2  cawan air
2 helai daun pandan disimpul


Masukkan gula melaka,air dan daun pandan ke dalam periuk. Masak hingga semuanya larut.Tapis dan ketepikan.

Untuk santannya:
1 cawan santan
1/2 cawan susu cair sedikit garam (nak bagi rasa lemak)


Seterusnya,dlm periuk yg lain, masukkan santan, susu cair dan garam. Didihkan sebentar. Ketepikan.


Cara menghidang:
  1. Sekarang, ambil bekas yg sesuai, letakkan sagu tadi, curahkan kuah santan dan gula melaka. Siap
  2. Sedap kalau makan sejuk-sejuk.


1 ulasan: