Khamis, 26 April 2018

Goreng Cili Tempe, Ikan Bilis serta Kentang


          Assalamualaikum...

  Selamat malam semua... 

   Moga semuanya sihat2 sahaja diketika ini. Hari ini update mengenai lauk kegemaran anak-anak iaitu goreng cili tempe, ikan bilis serta kentang. Lauk ni memang selalunya menjadi pilihan terutama anak bujang saya. Kalau lama tak masak sambal ni mesti dia akan tanya. 

   Jadi sekali sekala saya akan masak sambal ni. Jom tengok resepinya.



Resepi goreng cili ikan bilis, tempe, kentang

Bahan-bahan:

segenggam ikan bilis
1 bungkus tempe (dipotong)
1 biji kentang (dipotong dadu)
cili api 
cili merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
sedikit belacan
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa
minyak masak utk menggoreng dan menumis



Cara memasaknya:

1. Ikan bilis digoreng garing. Kemudian 
   goreng kentang yg telah dipotong dadu.
   Tempe juga digoreng.

2. Bawang besar, cili merah, cili api, serta
   bawang putih diblender dengan sedikit air
   hingga halus.

3. Panaskan kuali, tumis bahan kisar dengan
   sedikit minyak. Masukkan sedikit belacan 
   serta asam keping. Biarkan cili masak 
   sehingga berminyak.

4. Kemudian masukkan gula serta garam secukup
   rasa. Apabila sudah secukup rasa,
   tutupkan api.

5. Biarkan cili sedikit sejuk baru masukkan
   bahan yang digoreng tadi supaya
   mengelakkan ikan bilis menjadi liat.
   Gaulkan supaya bercampur. Barulah 
   dihidangkan.



Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan