Jumaat, 18 Mei 2018
Kerabu Ikan Bilis
Assalamualaikum...
Bersua lagi di entri kali ini. Alhamdulillah... hari ini merupakan hari kedua umat islam berpuasa. Bila petang ja hujan... jadi taklah terasa haus sangat.
Anda masak apa utk juadah berbuka. Saya masak yang ringkas2 sahaja. Satu menu yang agak ringkas dan mudah sahaja utk disediakan iaitu kerabu ikan bilis.
Resepi Kerabu Ikan Bilis
Bahan-bahan:
Ikan bilis
2 biji limau (ambil airnya)
sedikit sos ikan
sedikit gula serta garam secukup rasa
Bahan hiris:
1 biji tomato
1 biji bawang besar
beberapa helai daun limau purut
kacang panjang
timun
cili api
1 batang serai
Caranya:
1. Ikan bilis digoreng terlebih dahulu.
Kemudian ketepikan.
2. Semua bahan hiris masukkan ke dalam satu
mangkuk, kemudian masukkan air limau, sos
ikan 2 sudu, takde sos ikan boleh gantikan
dengan sos tiram, sudu gula, sedikit
garam secukup rasa.
3. Gaulkan kesemua. Last-last nak berbuka
baru masukkan ikan bilis supaya tidak
lemau.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tak pernah makan kerabu ikan bilis ini..
BalasPadam