Assalamualaikum...
Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke sembilan kita berpuasa. Bagaimana puasa anda? Mudah-mudahan segala amalan yang kita kerjakan di bulan suci Ramadhan ini membawa keberkatan serta diterima oleh Allah swt.
Iftar semalam saya buatkan tauhu sumbat, salah satu menu kesukaan my hubby. Kadang-kadang sanggup dia beli tauhu sumbat ni kat bazar ramadhan. Tapi bila beli ada ja yg tak kena kat tekak, jadi saya buatkan saja mengikut selera saya.
Mudah ja cara buatnya, cuma sosnya sahaja mengikut selera. Ada yang buat sos kacang dan ada yg buat sos yang biasa.
Resepi Tauhu Sumbat
Bahan-Bahan:
5 keping tauhu
1/2 batang timun
1/2 batang carrot
Taugeh (buang akarnya)
minyak secukupnya utk menggoreng tauhu
Caranya:
1. Tauhu digoreng sehingga masak. Kemudian
belah berbentuk 3 segi.
2. Sementara tu hiriskan carrot dan timun.
3. Celurkan taugeh sekejap je dan toskan.
4. Ketepikan dulu.
Sos Cili
Bahan-bahan:
5 tangkai cili merah
4 tangkai cili kering-potong kecil, cuci dan rendamkan dengan air panas
2 ulas bawang putih
1/2 cawan air atau secukupnya
garam
gula secukup rasa
1 biji jus limau kasturi
1 tangkai daun ketumbar (dihiris)
Cara-Cara:
1. Mesinkan semua bahan, jangan sampai halus
kecuali jus limau dan daun ketumbar.
2. Masakkan sos sehingga pekat.
3. Campurkan jus limau serta daun ketumbar
dan kacau rata.
Cara penyediaannya:
1. Belahkan bahagian tauhu yg hendak di
masukkan sayuran.
2. Masukkan sayuran dalam belahan tahu dan
hidangkan bersama sos cili merah.
1. Belahkan bahagian tauhu yg hendak di
masukkan sayuran.
2. Masukkan sayuran dalam belahan tahu dan
hidangkan bersama sos cili merah.
Memang sedap kalau dapat..
BalasPadam