Isnin, 21 Mei 2018

Kuih Buah Melaka


        Assalamualaikum...

    Selamat petang semua... Anda masak apa utk juadah berbuka petang ni. Alhamdulillah... rupanya kita dah menjalani ibadah puasa masuk hari yg kelima dah hari ni. Terasa cepatnya masa berjalan.

    Petang ni selesai masak awal, jadi bolehlah update my blog awal sikit. Hari ni teringin pulak nak makan buah melaka. Teringat puasa dulu2 mak suka buat buah melaka. Sayalah yg suka tolong mak gentel buah melaka. Sekarang ni nak makan kenalah buat sendiri.

    Tapi buah melaka saya kali ini warna yg ori disebabkan pewarna hijau dan kuning dah habis. Lamanya tak buat kuih, sehinggakan pewarna habis pun tak perasan. Tapi buah melaka walaupun tak dak warna tapi tetap juga sedap kan...


Resepi Kuih Buah Melaka

Bahan-bahan:
4 senduk tepung pulut
1 senduk tepung beras
sedikit air utk menggaul tepung
gula gerek secukupnya (dipotong kecil2)
Kelapa parut putih digaul dgn secubit garam


Cara membuatnya:
1. Masak air kedalam periuk. Kemudian biarkan
   sehingga mendidih.
2. Masukkan tepung pulut serta tepung beras,
   gaulkan supaya bercampur. 
3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil
   menguli tepung.
4. Ambil sedikit tepung, bulatkan dan 
   leperkan ia. masukkan gula gerek. Kemudian
   tutupkan kembali. 
5. Masukkan kedalam air yang mendidih.
   Biarkan sehingga buah melaka timbul.
6. Angkat dan golekkan ke dalam kelapa yg
   telah digaul dgn sedikit garam.
7. Ulangi proses membuat sehingga selesai.


Sesuai juga utk minum petang dihari bisa.


1 ulasan:

  1. Lama tak buat kuih ini.. Kalau bubuh ketulan gula melaka dalam nie besar-besar memang best..

    BalasPadam