Selasa, 28 November 2017

Roti Jala Kari Ayam


         Assalamualaikum... 

     Selamat petang teman2 semua... Cuaca hari lembab je, disebabkan hujan turun. Alhamdulillah hujan rahmat. So... hujan2 ni perut pun jadi lapar.

     Tengahari tadi saya masak kari ayam utk makan tengahari. Jadi ada lah lebihan kari tadi. Encik suami pula suggest nak makan roti jala, maka saya pun buatlah roti jala. Saya cuba resepi roti jala Che Mat. Terima kasih share resepinya. Saya letakkan resepinya disini pula ya. Jom tengok resepinya...


Resepi roti Jala

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1/2 sdt baking powdwer (tak letak pun takpa)
1 1/2 cawan air
1 cawan susu segar (boleh guna air atau          santan)
3-4 titik pewarna kuning
4 sdb mentega (dicairkan serta disejukkan)
1 biji telur
garam secukup rasa


Cara memasaknya:

1. Satukan tepung dan baking powder dan ayak
   ke dalam bekas, kacau rata dan buat lubang
   ditengah tepung. Masukkan telur yang
   dipukul sedikit dan kacau rata.
2. Tuang susu dan kacau perlahan. Tambah air
   dan kacau lagi hingga licin dan tidak 
   berbintil2.Masukkan mentega cair, pewarna
   kuning serta garam secukup rasa. Kacau 
   rata dengan whisk, kacau adunan dan 
   tapiskan.
3. Panaskan non stick pan, kacau bancuhan
   roti jala dan masukkan ke dalam acuan.
   Kemudian kirai diatas kuali tadi, 
   pastikan ianya bercantum antara satu 
   sama lain. Gunakan api yang sederhana.
   Bila roti jalanampak pucat, bolehlah 
   anda lipat atau gulung. Buat kaedah 
   yg sama untuk baki adunan hingga siap.

* Untuk kuahnya boleh masak kari ayam seperti biasa, kalau nak sedap lagi letak kerisik.



2 ulasan:

  1. Cantik kejadian rotinya.. Sha memang tak pandia tapi suka makan.. Kalau dapat kari ayam pekat memang best..

    BalasPadam
  2. Terima kasih Sha sudi jengah kat blog akak yg tak seberapa ni.
    Memang kan kalau makan roti jala dgn kari yg pekat2... memang sedap, best sangat.

    BalasPadam