Ahad, 26 November 2017

Meehon Goreng lagi


         Assalamualaikum...

      Selamat petang semua pengunjung blog Diari Diela, dan selamat berhujung minggu. Semoga berbahagia di samping keluarga tersayang. 

      Sekarang dah start musim cuti sekolah, mungkin ada diantara ibubapa yg mengambil kesempatan pulang ke kampung atau pergi bercuti. Semoga perjalanan anda selamat pergi dan selamat balik.

     Dah lama tak masak bihun goreng, setiap hari asyik makan nasi je... sekali sekala nak juga makan mee atau bihun goreng. So, hari ni saya masak meehon goreng je...



Resepi Meehon Goreng

Bahan-bahan:
1 bungkus meehon
1 ikat sayur sawi (dipotong)
cili kering blender (ikut kepedasan)
3 ketul ayam (dipotong kecil2)
sos cili
sos tomato
kicap
sos tiram
bawang merah (dimayang halus)
bawang putih (dimayang halus)
1 ketul kiub ayam
garam gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis



Cara memasaknya:

1. Meehon direndam terlebih dahulu.
2. Panaskan minyak, tumis bawang merah 
   serta bawang putih hingga garing.
3. Masukkan cili giling, masak hingga naik
   minyak, kemudian masukkan ayam yang 
   dipotong kecil tadi.
4. Masukkan sos cili, sos tiram, sos tomato
   serta kicap. Masukkan pula kiub ayam,
   garam serta gula. 
5. Masukkan pula meehon, sayur sawi, kemudian
   tambahkan sedikit ayer (agak2 je supaya 
   nanti meehonnya lembut). 
6. Kacaukan sekejap, tutup belanga dengan
   penutup. Biarkan seketika.
7. Buka penutup dan kacau lagi. Kemudian
   rasakan garamnya. Bila sudah secukup rasa
   barulah diangkat.


     Akhir sekali taburkan dengan hirisan daun bawang atau bawang goreng.

1 ulasan: