Ahad, 3 November 2019

Tumis Bayam dengan jagung


Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
Akhir2 ini kesihatan kurang memuaskan, mungkin dah agak berumur agaknya. Tekanan darah pun selalu je tinggi, menyebabkan badan jadi tak selesa. 

Jadi kenalah sentiasa banyakkan makan sayur dan buah, juga kena rajin buat kegiatan yg boleh mengeluarkan peluh. Barulah kesihatan akan kembali pulih seperti biasa.

Saya masak tumis bayam bersama jagung, kebetulan ada lebihan jagung.



Resepi tumis bayam dengan jagung

Bahan-bahan:

1 ikat bayam
1 batang jagung (dipisahkan dari empulurnya)
bawang merah(dihiris)
bawang putih(dihiris)
1 batang cili merah (dipotong)
sedikit ikan bilis
sedikit minyak masak
gula dan garam


Cara memasaknya:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali,
   tumis bawang merah serta bawang putih 
   sehingga layu, masukkan bayam. Biarkan 
   sehingga sedikit layu.

2. Masukkan jagung, tambah air untuk kuahnya.
   Masukkan garanm gula atau perasa jika
   suka.

3. Akhir sekali masukkan cili merah. Rasakan 
   ia, jika dah secukup rasa, angkat dan 
   hidangkan.


Sedap dimakan bersama nasi dengan lauk pauk lainnya juga sedap diratah begitu sahaja.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan