Rabu, 14 September 2016

Ketupat Palas Pulut Hitam


         Assalamualaikum wrh... wbr...

     Salam Aidil Adha saya ucapkan kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat sekalian. Semoga anda semua berada dalam lindungan Allah selalu. 

     Ketupat daun palas ni memang sangat terkenal di sebelah utara tanahair. Biasanya ketupat ini dibuat menggunakan beras pulut sahaja. Kadangkala ianya dicampur dengan kacang merah, jagung, pulut hitam dan sebagainya untuk menambah kesedapan. Jom tengok resepinya...



Resepi ketupat palas pulut hitam

Bahan-bahan:
1/2 kilo pulut susu
1 kilo pulut hitam
5 helai daun pandan
santan pekat dari 3 biji kelapa
garam secukupnya 


Cara memasaknya:
1. Pulut hitam hendaklah direndam terlebih
   dahulu. Pulut putih hanya sekadar dicuci 
   bersih dan toskan, ketepikan.
2. Masak santan pekat didalam kuali, kemudian
   masukkan daun pandan serta garam. Biarkan
   sehingga mendidih serta sedikit pekat 
   santannya. 
3. Kemudian masukkan pulut hitam, masak 
   sehingga ia sedikit lembut dan diikuti 
   pula masukkan pulut putih pula. Kacau 
   selalu supaya tidak hangit. Biarkan
   sehingga ia kering.
4. Bila sudah kering, angkat dan sejukkan
   seketika sebelum proses membalut ketupat.
 


    Setelah ketupat selesai dibalut, barulah direbus pula menggunakan air. Kemudian rebus sehingga airnya kering, angkat dan sejukkan.
 



     Beginilah rupanya ketupat yang telah siap direbus. Sedap dimakan dengan apa-apa lauk seperti rendang ayam atau daging, kari ayam ayam atau daging dan sebagainya.





 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan