Khamis, 22 September 2016

Daging Masak Hitam


          Assalamualaikum wrh... wbr...

       Salam ceria untuk semua, semoga anda ceria ceria selalu hendaknya.

       Daging korban kelmarin masih ada lagi berbaki di dalam petisejuk. Tercari-cari juga resepi apa yang ringkas tapi sedap kalau dimasak daging ni. Tengok kat pakcik google maka terjumpalah resepi daging masak hitam dari dapur Kak Azie Kitchen, so saya cubalah resepi dari dia. 

      Ternyata memang sedap rasanya, apalagi dimakan dengan nasi panas-panas. Anak-anak pun cakap memang sedap lauknya. Izinkan saya copykan resepinya disini pula ya untuk rujukan saya di masa mendatang.


Resepi Daging masak hitam

Bahan-bahan:
1 kg daging 
1/2 botol kocap pekat 
sedikit gula
air asamjawa secukupnya
Bawang besar (dihiris)
5 biji cili api (saya tambah)
 

Bahan kisar:
10 batang serai
10 tangkai cili kering
4 @ 5 inci halia
3 biji bawang besar
6 biji buah keras
1 labu bang putih
 


Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak, masukkan daging dan kacau
   rata.
2. Kemudian masukkan bahan kisar serta
   bahan-bahan yang lain. Biarkan masak 
   sehingga  daging lembut dan pecah minyak.
3. Akhir sekali masukkan air asam jawa, gula
   serta garam.
4. Masukkan pula hirisan bawang besar serta 
   cili api jika suka. Angkat dan sedia untuk 
   dihidangkan. 


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan