Ahad, 4 September 2016
Ayam Masak Padang
Assalamualaikum wrh... wbr...
Bersiaran lagi di hari minggu ini, semoga teman-teman semua berbahagia selalu hendaknya.
Hari ini, saya masak ayam masak padang pula untuk santapan tengahari ini. Memang sedap rasa lauk padang ni, nak-nak lagi dimakan nasi panas-panas. Aduh... sedapnya. Suka tengok anak-anak saya makan hingga bertambah-tambah nasinya.
Resepi saya ambil dari Dapur Dayang Jack. Terima kasih resepi yang dikongsikan olehnya, saya letakkan resepinya disini untuk rujukan saya dilain kalinya. Jom kita tengok resepinya...
Resepi Ayam Masak Padang
Bahan-bahan:
1 ekor ayam sederhana (dipotong )
300 ml santan
100 ml susu cair
garam serta sedikit gula
1 batang serai (diketuk)
2 keping asam gelugur
Bahan kisar:
6 tangkai cili merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
2 batang serai
sedikt kunyit hidup
10 biji cili api
Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk,
tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga
terbit bau.
2. Masukkan ayam dan sedikit air, biarkan ia
mendidih sebentar.
3. Masukkan santan dan susu cair. Dibiarkan
mendidih lagi.
4. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula
dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia
sehingga masak. Angkat dan hidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan