Selasa, 20 September 2016

Kerepek Pisang


           Assalamualaikum wrh... wbr...

      Salam bahagia semua, semoga anda semua sihat sejahtera hendaknya.

      Hari Raya Haji kelmarin sempat berhari raya di kampung, sewaktu pulang emak berikan pisang muda. Hampir satu mayang jugaklah. Banyak tu.... Nantinya kalau tak dimanfaatkan  takut rosak pulak jadinya. Maka saya merajinkan diri mengupas lalu membuat kerepek pisang. Tak susah pun nak buat kerepek pisang ni.


Resepi kerepek pisang

Bahan-bahan:
pisang muda
garam 
minyak masak secukupnya

Caranya:
1. Kupas pisang, kemudian rendam didalam air 
   garam.
2. Hiris pisang nipis nipis.
3. Panaskan minyak masak, goreng hingga 
   sedikit kekuningan, angkat.
4. Sejukkan dahulu, kemudian simpan di dalam 
   bekas kedap udara.



    Inilah rupanya pisang yang belum masak. Puas jugalah mengopek, lagi pula pisang ini punyai banyak getah. Jadi pisang yang sudah siap dikupas direndam didalam air garam untuk mengelakkan ianya menjadi hitam.Kemudian barulah dihiris nipis dan terus digoreng di dalam minyak panas.
 

      Kerepek pisang yang sudah siap digoreng.
 

Sedap untuk dijadikan kupapan.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan