Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua, semoga anda semua sihat sejahtera hendaknya.
Hari Raya Haji kelmarin sempat berhari raya di kampung, sewaktu pulang emak berikan pisang muda. Hampir satu mayang jugaklah. Banyak tu.... Nantinya kalau tak dimanfaatkan takut rosak pulak jadinya. Maka saya merajinkan diri mengupas lalu membuat kerepek pisang. Tak susah pun nak buat kerepek pisang ni.
Resepi kerepek pisang
Bahan-bahan:
pisang muda
garam
minyak masak secukupnya
Caranya:
1. Kupas pisang, kemudian rendam didalam air
garam.
2. Hiris pisang nipis nipis.
3. Panaskan minyak masak, goreng hingga
sedikit kekuningan, angkat.
4. Sejukkan dahulu, kemudian simpan di dalam
bekas kedap udara.
Inilah rupanya pisang yang belum masak. Puas jugalah mengopek, lagi pula pisang ini punyai banyak getah. Jadi pisang yang sudah siap dikupas direndam didalam air garam untuk mengelakkan ianya menjadi hitam.Kemudian barulah dihiris nipis dan terus digoreng di dalam minyak panas.
Kerepek pisang yang sudah siap digoreng.
Sedap untuk dijadikan kupapan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan