Jumaat, 1 Februari 2013

Nasi Dagang

       
          Assalamuaalaikum wrh wbr.....

     Salam bahagia teman-teman semua, semoga berhagia di hujung minggu ini. Berjaya juga saya masak nasi dagang kali ini. Resepinya saya ambil dari Chef Wan. Untuk hidangan acar timun saya cuba dari resepi Rohah Damai Qalbu. Terima kasih kepada mereka yang menyumbangkan resepinya. Okey lah juga rasanya. Almaklumlah pertama kali cuba masak nasi dagang ni, sudah pasti ada kekurangannya. Walau apa pun jua, lihatlah resepinya....






Resepi Nasi Dagang

Nasi Dagang

Bahan-bahan:
1 kilo beras (direndam, dicuci dan ditoskan)
3 cawan santan cair
2 sudu teh halba
1 inci halia (dihiris nipis)
10 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 sdt gula
1 sdt garam

Caranya:

1. Masukkan beras yang dicuci bersih ke dalam 
   pengukus yang telah dipanaskan. Kukus
   beras tersebut selama 30  minit.
2. Pindahkan ke dalam mangkuk besar, masukkan 
   santan dan gaulkan ia. Kemudian dikukus 
   lagi selama 30 minit.
3. Pindahkan lagi ke dalam mangkuk dan 
   tambah halba, halia, bawang, gula serta 
   garam. Teruskan lagi mengukus selama
   20 minit.
4. Bila dah masak barulah di angkat untuk 
   dihidangkan.

Kari Ikan Tongkol

Bahan-bahan:
4 sudu minyak masak
3 cawan santan
2 keping asam gelugur
350 gm ikan tongkol (dipotong menjadi keping)
1 tangkai cili hijau ( dibelah dua)
1 tangkai cili merah (dibelah dua)
garam secukup rasa
gula secukup rasa

pes rempah:

10 ulas bawang merah
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
3 sudu besar cili kisar

Cara memasaknya:

1. Kisar bahan-bahan pes rempah hingga halus.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan 
   bahan rempah hingga wangi. Tambah santan 
   serta asam gelugur dan renehkan sebentar.
3. Masukkan ikan. Biarkan sekejap dan 
   perasakan garam serta gula. Tambah cili
   dan renehkan selama 5 minit atau sehingga 
   masak.

Acar Timun

Bahan-bahan:
100 gm timun
100 gm lobak merah
100 gm cili merah dan cili hijau
50 gm bawang besar
60 ml cuka
gula secukup rasa
garam secukup rasa

Caranya:

1. Timun dipotong 2 inci dan buang biji di 
   tengahnya. Mayang halus seperti batang 
   mancis.
2. Lobak merah, cili merah serta cili hijau 
   dihiris seperti timun juga.
3. Bawang besar dibelah 2 dan dihiris halus.
4. Rendamkan bahan hirisan tersebut ke dalam 
   air kapur selama 30 minit. Kemudian cuci 
   bersih dan toskan. Biarkan sehingga ia 
   kering.
5. Gaulkan, gula, garam dan cuka hingga
   sebati.
6. Kemudian hidangkan bersama nasi.



1 ulasan:

  1. KA & anak2 suka ni sebab en hubby ore kelate . hehehe

    BalasPadam