Khamis, 31 Januari 2013

Khasiat Kacang Merah

       
          Assalamualaikum wrh wbr.....

      Salam sejahtera kepada teman-teman semua, semoga dihari Jumaat ini beroleh keberkatan kepada kita semua. Entri kali ini, kita ingin melihat khasiat kacang merah pula. Kadangkala kita hanya tahu memakannya tetapi tidak mengetahui khasiatnya.

      Kacang merah atau nama saintifiknya Phaseolus Vulgaris dikatakan berasal dari Peru. Kacang ini juga dikenali dengan read bean, dan ianya tidak dimakan mentah. Sebaliknya ia mestilah direbus sehingga mendidih sekurang-kurangnya 10 minit bagi membuang toksin yang terdapat dalam kacang tersebut bagi mengelakkan keracunan.  
      Kandungan yang terdapat dalam kacang ini seperti potasium fosfar, protein, zat besi, serat, folat dan zink. Kacang ini mempunyai pelbagai khasiat antaranya ia mampu mengurangkan kerosakkan pembuluh darah, menurunkan kadar kolestrol dalam darah, mengurangi kosentrasi gula dalam darah serta mengurangkan risiko kanser usus besar.Khasiat kacang merah:
1. Mempunyai sumber serat terbaik bagi 
   merendahkan kolestrol dalam darah.

2. Kandungan seratnya yang tinngi, dapat 
   menghalang tahap gula dalam darah, 
   ianya sangat baik untuk mereka yang 
   mengidap diabetis. 

3. Selain itu ia dapat menguatkan daya
   ingatan, Thiamine atau vitamin B yang
   terdapat di dalamnya
   amat diperlukan oleh otak terutamanya untuk
   proses sintesis iaitu neotroran smitter
   yang penting untuk ingatan.

     Tidak dapat dinafikan, kacang merah ini 

mempunyai khasiat yang tersendiri, namun penggunaan atau pemakanannya perlu lah dirujuk kepada pengamal perubatan agar tidak berlakunya kemudaratan di kemudian hari nanti.

sumber-internet
Tiada ulasan:

Catat Ulasan