Assalamualaikum...
Selamat malam... bagaimana puasa kawan2 hari ini, mesti bertambah ok. Hari ni merupakan hari yang ke empat kita menjalankan ibadah puasa.
Time puasa ni ada je manu masakan yang ingin dicuba. Disebabkan ada banyak masa, maka kita masaklah. Jadi buat pais ikan kembung untuk berbuka. Asyik digoreng je ikan, jadi apa salahnya kita buat pais ikan pula. Biasanya orang buat pais guna ikan darat, kali ni kita cuba buat pais guna ikan laut pula.
Resepi pais ikan kembung
Bahan-bahan:
beberapa ekor ikan kembung
1 labu bawang besar
2 biji cili merah
beberapa biji cili api
bawang putih
2 batang serai
kunyit hidup
garam, gula, perasa secukup rasa
air asam jawa
daun kunyit
daun pisang untuk membungkus
lidi
Cara memasaknya:
1. Blender kering semua bahan2 diatas sehingga halus kecuali air asam
jawa serta daun kunyit.
2. Bila bahan dah halus dilender
masukkan dalam satu bekas, masukkan
pula air asam jawa. Kacau hingga
bercampur.
3. Ambil sehelai daun pisang, letakkan
ikan, letakkan pula sedikit bahan
blender, tabur dengan hirisan
daun kunyit.
4. Balutkan ikan dengan daun pisang,
kemudian sematkan dengan lidi.
Siap dibakar diatas api. Bila dah
masak barulah diangkat untuk
Bila tengok pais ikan, teringat kat emak di kampung. Suka sangat emak buat pais ikan. Kadang emak bungkus dengan daun lengkuas.
BalasPadam