Rabu, 6 April 2022

Pais Ikan Kembung

 Assalamualaikum...

Selamat malam... bagaimana puasa kawan2 hari ini, mesti bertambah ok. Hari ni merupakan hari yang ke empat kita menjalankan ibadah puasa.

Time puasa ni ada je manu masakan yang ingin dicuba. Disebabkan ada banyak masa, maka kita masaklah. Jadi buat pais ikan kembung untuk berbuka. Asyik digoreng je ikan, jadi apa salahnya kita buat pais ikan pula. Biasanya orang buat pais guna ikan darat, kali ni kita cuba buat pais guna ikan laut pula.


Resepi pais ikan kembung

Bahan-bahan:

beberapa ekor ikan kembung

1 labu bawang besar

2 biji cili merah

beberapa biji cili api

bawang putih

2 batang serai

kunyit hidup

garam, gula, perasa secukup rasa

air asam jawa

daun kunyit

daun pisang untuk membungkus

lidi



Cara memasaknya:

    1. Blender kering semua bahan2 diatas            sehingga halus kecuali air asam 
   jawa serta daun kunyit.

2. Bila bahan dah halus dilender 
   masukkan dalam satu bekas, masukkan 
   pula air asam jawa. Kacau hingga 
   bercampur.

3. Ambil sehelai daun pisang, letakkan 
   ikan, letakkan pula sedikit bahan 
   blender, tabur dengan hirisan 
   daun kunyit.

4. Balutkan ikan dengan daun pisang, 
   kemudian sematkan dengan lidi. 
   Siap dibakar diatas api. Bila dah 
   masak barulah diangkat untuk 
   dihidangkan.




1 ulasan:

  1. Bila tengok pais ikan, teringat kat emak di kampung. Suka sangat emak buat pais ikan. Kadang emak bungkus dengan daun lengkuas.

    BalasPadam