Jumaat, 15 April 2022

Ayam Masak Kicap Style Kenduri

Assalamualaikum...

Jumpa lagi kita di kali ini. Moga sahabat semua sihat selalu.

Lama dok pikir nak masak apa hari ni. Rasa nak makan masak kicap ayam style kenduri ada rasa cili serta daun kari sikit-sikit, jom tengok resepinya.

Resepi ayam kicap style kenduri

Bahan blend:

1 biji bawang besar

bawang putih

Halia

cili kering (ikut kepedasan masin-masing)

(blend bahan tersebut hingga halus)

Bahan lain:

Ayam masukkan garam dan kunyit, goreng 

  separuh masak.

minyak masak

perencah 4 sekawan, bunga lawang, 

  bunga cengkih, kulit kayu manis

sedikit air asam jawa

kicap

garam, gula, perasa

daun kari


Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu 

   manis, bunga lawang, bunga cengkih 

   hingga naik bau. Masukkan bahan 

   yang diblender tadi, masak hingga 

   pecah minyak.

2. Masukkan kicap, kemudian masukkan 

   pula ayam. Masak dengan 

   api perlahan. Kacau sekali sekala 

   supaya tidak hangit.

3. Masukkan pula kicap serta daun kari.

4. Perasakan dengan garam, gula serta 

   perasa.


Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan