Assalamualaikum...
Jumpa lagi kita di kali ini, hari ni dah hari ke tujuh kita umat Islam menjalankan ibadah puasa. Moga kita semua diberikan kesihatan yang baik hingga ke penghujung Ramadhan.
Sedap tau ayam masak padang ni, teringat dulu2 masa dok kat Indonesia dulu, bila ke Bandung atau ke Jakarta makanan yang menjadi pilihan adalah nasi padang lah. Itu lah, sekali sekala rindu juga nak makan masakan padang. Jadi, kita cubalah masak sendiri.
Saya masak letak kuah lebih sikit sbb anak yang bongsu memang gemar makan nasi sama kuahnya, berkali2 jugalah dia minta ditambah.
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
1 batang serai (dititik)
santan secukupnya
asam keping
ubi kentang
daun limau purut
garam, gula, perasa secukup rasa
Bahan kisar:
4 batang cili merah
sedikit cili api
1 labu bawang besar
1 inci kunyit
lengkuas
2 batang serai
lengkuas
bawang putih
1. Panaskan periuk, masukkan minyak.
Tumis serai serta bahan kisar
hingga naik baunya.
2. Masukkan ayam dan ubi kentang,
biar hingga ia mendidih dan kentang
empuk.
3. Masukkan santan, masukkan garam,
gula serta serbuk perasa jika suka.
4. Biarkan sehingga masak barulah
diangkat untuk dihidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.
Selamat berpuasa Diela & keluarga. Moga dipermudahkan urusan ibadat di bulan mulia ini.
BalasPadamSelamat berpuasa juga Amie, moga mendapat keberkahan.
Padam