Rabu, 13 November 2019

Ikan Kembung Masak Asam Tumis Utara


Assalamualaikum...

Selamat petang semua...
Hari ni saya masak ikan kembung asam tumis style utara. Lebih kurang macam asam pedas jugak, tapi di tumis dahulu. Biasanya asam pedas belah utara kuahnya memang cair. Berbeza dengan asam pedas belah selatan kuahnya agak pekat.

Apa-apa pun jom tengok resepinya...


Resepi Asam Tumis Ikan Kembung

Bahan-bahan:

2 ekor ikan kembung saiz besar
air asam jawa
tomato (dibelah 4)
serai (diketuk)
daun kesum
1 batang timun (dipotong)
sedikit minyak utk menumis
air secukupnya untul kuah
garam dan gula

Bahan dikisar kasar:
cili kering
sedikit halia
kunyit hidup
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 sdb rempah kari ikan



Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar           bersama serai sehingga wangi dan garing
   cilinya. Tumis lama sedikit.

2. Masukkan air asam, kemudian tambahkan air
   untuk kuahnya. Masukkan pula ikan beserta
   rampai serta daun kesum, saya letak timun.
   Masak hingga mendidih. 

3. Masukkan pula gula serta garam. Tunggu 
   sehingga timun lembut. Sebelum tutup
   apinya masukkan tomato. Tutupkan api dan
   siap untuk dihidangkan.


Sedap dimakan bersama nasi panas-panas.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan