Assalamualaikum wrh... wbr...
Apa khabar teman-teman semua? Tentu sihat hendaknya. Bersua lagi di entri kali ini. Di cuaca panas terik sedap juga kalau makan makanan yang dapat menyejukkan tekak. So... saya buatkan puding sagu berkuah.
Resepi Puding Sagu Berkuah
Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3 cawan air
sedikit gula
pewarna
Caranya:
1. Masak sagu bersama air hingga mendidih.
Masukkan sedikit gula.
2. Apabila sagu sudah masak atau jernih,
bahagikan kepada beberapa bahagian.
3. Masukkan pewarna setiap bahagian. Kemudian
masukkan ke dalam acuan kecil-kecil.
Kuah santan
bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 tin air
sedikit garam
Caranya:
1. Masukkan bahan-bahan tersebut di dalam
periuk. Masak sehingga naik wap.
2. Angkat dan sejukkan.
Bahan-bahan:
gula melaka @ gula merah
1 helai daun pandan
air secukupnya
Caranya:
1. Didihkan gula melaka bersama air, masukkan
daun pandan. Biarkan gula tersebut cair
dan sedikit pekat.
2. Angkat dan sejukkan, kemudian masukkan
ke dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan