Assalamualaikum wrh... wbr...
Apa khabar teman-teman semua, tentunya anda semua sihat serta ceria selalu hendaknya. Bersua lagi di entri kali ini.
Hari ni teringin pula nak makan nasi ayam. Tercari-cari kat dapur maya kawan-kawan. Terbekenanlah dengan resepi nasi ayam madu dari Yati Memories. Memang sedap rasanya resepi masakan nasi ayam dari Yati ni. tapi saya tak letak madu sebab tak ada stok madu kat rumah, tapi walaupun tak ada madu ayamnya tetap juga sedap dimakan.
Terima kasih Yati di atas resepinya, izinkan saya sharekan resepinya disini pula untuk rujukan saya nanti.
Resepi Nasi Ayam
Bahan untuk nasi:
4 cawan beras
6 cawan air (air rebusan ayam dicampur
dengan 1 ketul kiub ayam)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
2 sdb butter
Bahan tumis:
4 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
4 batang serai (diketuk)
3 sdb minyak masak
Caranya:
1. Basuh beras dan rendam 30 minit, toskan.
Ketepikan.
2. Masukkan 5 cawan air rebusan ayam dalam
rice cooker. Masukkan beras dan biarkan
sebentar.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis
hingga naik bau.
4. Masukkan 1 cawan air, biarkan mendidih
dan masukkan ke dalam rice cooker.
5. Masukkan butter ke dalam periuk dan masak
macam biasa.
6. Bila nasi dah kering gaulkan dengan
chopstick sekali sekala dan tutup semula.
7. Bila nasi dah masak, bolehlah dihidang
bersama ayam goreng dan sos cili merah
dan sos kicap.
Bahan untuk ayam goreng madu:
1 ekor ayam
3 sdb kicap pekat
3 sdb sos tiram
2 sdb madu
2 sdb sos tomato
Caranya:
1. Rebus ayam besama air hingga separuh
masak dan keluarkan dari sup tersebut
(air rebusan ayam inilah buat masak
nasi ayam tadi).
2. Perap ayam bersama kicap sos tiram, sos
tomato dan madu selama 1/2 jam.
3. Goreng ayam dalam minyak terendam. Setelah
masak angkat dan toskan.
air dari rebusan ayam
daun sup / daun bawang secukupnya
1 ketul kiub ayam
garam secukup rasa
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
rempah tumis (bunga lawang, bunga
cengkih,kulit kayu manis,buah
pelaga)
Caranya:
1. Masukkan rempah tumis ke dalam periuk
yang berisi air rebusan ayam.
2. Masukkan kiub ayam serta garam. Biarkan
sehingga mendidih.
3. Apabila dihidang nanti taburkan hirisan
daun sup serta daun bawang.
Sos pedas merah:
4 ulas bawang putih
4 tangkai cili merah
6 biji cili api (merah/hijau)
2 sdb cuka
2 sdb gula
sedikit garam
2 sdb sos cili
1/2 cawan air masak utk blend bahan2
hirisan daun ketumbar (saya tambah)
caranya:
1. Kisar bawang putih, cili api dan cili
merah.
2. Masukkan cuka dan sos cili, gaul sebati.
3. Masukkan gula dan garam secukupnya.
perasakan.
4. Sekiranya dah ok, bolehlah dihidangkan
bersama ayam.
Sambal kicap:
10 biji cili api (merah/hijau)
2 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap
gula dan garam secukup rasa
sedikit sup ayam
caranya:
1. Bakar bawang putih sekejap. Kisar cili
api bersama bawang putih.
2. Masukkan dalam mangkuk dan letakkan kicap.
3. Masukkan pula gula dan garam secukupnya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan