Salam bahagia, teman-teman. Melihatkan pisang masih lagi berbaki, daripada rosak begitu sahaja maka saya cuba buatkan kuih lengat pisang. Kalau dulu-dulu emak saya sering buatkan kuih lengat pisang ni terutama ketika dibulan puasa.
Jadi kali ini saya cuba dari resepi
FIZA LGK, terima kasih Fiza sudi share resepi kuih ni. Izinkan saya copykan disini pula untuk rujukan nanti.
Resepi Kuih Lengat Pisang
Bahan-bahan:
Bahan A
2 cawan tepung beras
800 ml santan (saya guna santan asli)
1/2 sdt garam
Bahan B
1 1/4 cawan gula (boleh kurangkan jika pisang sudah manis)
1 cawan pisang
Bahan C
1 biji pisang -dihiris dan ditabur keatas adunan (saya tak letak)
Cara membuatnya:
1. Sediakan loyang dengan menyapu sedikit
minyak ataupun lapik dengan plastik untuk
memudahkan kuih dikeluarkan nanti.
2. Campur semua bahan A didalam mangkuk
besar.
3. Kacau hingga larut dan tapis ke dalam
periuk. Masukkan juga bahan B, iaitu
pisang yang telah dilecek dengan gula.
4. Masak sebentar di atas api kecil sambil
dikacau sehingga terasa berat atau pekat
sedikit, matikan api.
5. Tuang adunan ke dalam loyang, tabur
hirisan pisang dan kukus selama 30 minit
atau sehingga masak.
5. Sejukkan dahulu, baru dipotong.
nak sikit boleh ;-)
BalasPadambest la kalau jadi jiran sebelah uma ni :)
BalasPadam