Isnin, 21 September 2015

Masak Lemak Udang sama Nenas


   Assalamualaikum wrh... wbr...

   Salam bahagia semua. Alhamdulillah rezeki kali ini, ada yang bermurah hati pulang dari Sarawak, berikan udang. Dapatlah merasa makan udang besar. Jadi saya masakkan masak lemak udang dicampur dengan nenas. Wah... bertambah-tambah my hubby makan nasi hari ni. Apalagi masak lemak memang kegemarannya.

  Jom tengok resepinya...


Resepi Masak Lemak Udang Sama Nenas

Bahan-bahan:

800gm udang
1 biji nenas
1 biji kelapa (diambil santannya)
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (diikat)
1 keping asam gelugur
15 biji cili api*
1 biji bawang besar*
1 inci kunyit hidup*
2 biji bawang putih* 
garam dan gula secukup rasa 


Cara memasaknya:

1. Bahan yang bertanda * dikisar sehingga 
   lumat.

2. Panaskan periuk, masukkan bahan tumbuk
   serta serai,masak sebentar.

3. Masukkan udang serta nenas, dikacau 
   supaya bercampur. Kemudian masukkan 
   asam keping serta daun kunyit. Biarkan
   sehingga mendidih.

4. Perlahankan api, barulah masukkan santan.
   Dikacau-kacau supaya santan tidak pecah 
   minyak.

5. Masukkan garam serta sedikit gula secukup
   rasa. Bila sudah masak, barulah diangkat 
   untuk dihidangkan.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan