Khamis, 3 September 2015

Sambal Daging


         Assalamualaikum wrh... wbr...

     Salam ceria untuk semua teman-teman, semoga anda berbahagia selalu. Entri kali ini,
mengenai masakan sambal daging.

     Akhir-akhir ini, tekanan darah pun menjadi rendah, jadi kenalah makan daging lebih sikit. Kali ini saya masak sambal daging pula. Jomlah lihat resepi yg ringkas dari saya.

Resepi Sambal Daging

Bahan-bahan:
1/2 kg daging (dipotong nipis)
2 senduk cili kering kisar
2 batang serai (diketuk)
5 ulas bawang merah (dihiris halus)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 sdb kerisik
1 ketul kiub daging
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


Cara memasaknya:
1. Panaskan miyak, tumis serai, bawang merah
   serta bawang putih hingga layu, masukkan
   cili kisar. Goreng sehingga naik minyak.
2. Masukkan daging. Dikacau sebentar, biarkan
   sehingga daging kecut. Masukkan juga 
   kerisik, kalau perlu masukkan sedikit air
   supaya ianya tidak hangit.
3. Masukkan kiub, garam serta gula secukup 
   rasa. Rasakan ia, jika daging dah empuk 
   barulah diangkat untuk dihidangkan. Sedap
   dimakan bersama nasi panas-panas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan