Rabu, 30 September 2015

Masak Lemak Udang sama Belimbing Buluh


       Assalamualaikum wrh... wbr...

    Salam bahagia teman-teman semua, semoga semuanya berbahagia selalu. Alhamdulillah kita baru sahaja selesai menyambut Hari Raya Aidil Adha baru-baru ini. Musim haji kali ini kita dikejutkan oleh beberapa peristiwa yang menyayat hati berikutan jatuhnya kren di Masjidil Aqso, hotel terbakar, robohnya khemah para jemaah haji serta akhir sekali berlakunya tragedi di Mina yang mengorbankan ramai para jemaah haji. Walau bagaimanapun, kita doakan semoga roh-roh mereka yang terkorban akan ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.

   Berbalik pula cerita mengenai masakan hari ini, sekali lagi saya masakkan masak lemak cili api udang, kali ini bersama belimbing buluh pula yang di ambil dari kampung sewaktu pulang beraya tempohari. Jomlah lihat resepinya...


Resepi Masak Lemak Udang sama Belimbing Buluh

Bahan-bahan:

1/2 kilo udang
segenggam belimbing buluh
15 biji cili api*
5 biji cili merah*
2 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 ketul kunyit hidup* 
2 batang serai
1 helai daun kunyit 
santan secukupnya
garam dan perasa secukup rasa
 

Cara memasaknya:

1. Bahan-bahan yang bertanda * dikisar halus.

2. Panaskan periuk, masukkan bahan kisar,
   serai serta daun kunyit, masak diatas api 
   hingga  mendidih.

3. Masukkan udang dan buah belimbing, kacau 
   sebentar.

4. Masukkan santan, dikacau sentiasa supaya 
   santan tidak pecah minyak.

5. Masukkan garam serta perasa secukup rasa,
   rasakan ia, jika dah secukup rasa barulah
   diangkat untuk dihidangkan.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan