Sabtu, 6 Disember 2014

Masak Lemak Pisang Muda


    Assalamualaikum wrh.... wbr....

     Salam sejahtera semua teman-teman di hujung minggu ini, semoga ceria-ceria selalu hendaknya. Kelmarin saya masak lemak pisang muda untuk hidangan makan tengahari. Kebetulan ada pisang muda saya bawa dari kampung pemberian emak. Biasa lah kalau pulang kampung macam-macam benda diberikan mak disuruh bawa balik sampai tak muat bonet kereta. Jadi dapatlah saya masakkan gulai pisang muda.

   
Resepi Masak Lemak Pisang Muda

Bahan-bahan:
1 sikat pisang muda (dibuang kulit & dipotong)
15 biji cili api*
2 inci kunyit hidup*
2 batang serai (dititik)
2 keping asam gelugur
1 genggam ikan bilis (ditumbuk kasar)
1 biji bawang besar*
2 cawan santan
garam serta serbuk perasa


Cara memasaknya:
1. Pisang dibuang kulit di potong serong, 
   kemudian rendamkan dengan sedikit air
   garam untuk mengelakkan ia menjadi 
   hitam.
2. Tumbuk bahan yang bertanda *, kemudian 
   masukkan ke dalam periuk bersama pisang
   dan sedikit santan cair.
   Masukkan juga asam keping serta serai. 
   Masak di atas api sehingga mendidih dan
   pisang sedikit layu.
3. Setelah itu masukkan santan pekat beserta 
   garam dan serbuk perasa jika suka.
   Hendaklah sentiasa dikacau supaya santan
   tidak pecah minyak.Kemudian rasakan ia.
5. Bila dah cukup rasa barulah tutupkan api 
   dan sedia untuk dihidangkan.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan