Isnin, 23 Disember 2013

Jalan-jalan ke Ladang Anggur, Tasik Beris.


          Assalamualaikum wrh wbr.....

      Salam bahagia teman-teman semua si dunia maya ini, semoga semuanya dalam keadaan sihat serta bahagia selalu hendaknya. Kita masih lagi berada dalam mood cuti sekolah. Sewaktu pulang ke kampung tempohari kami sekeluarga mengambil kesempatan jalan-jalan di sekitar negeri Kedah, negeri kelahiranku. Kali ini kami ke ladang anggur Tasik Beris. Lokasinya terletak lebih kurang 12 km dari pekan Sik.


       Sebelum ini hanya tengok je kat dalam internet. Tapi kali ini dapat melihat sendiri pokok anggur serta buahnya sekali. Tak sangka ya... kat negara kita yang cuacanya panas pun dapat menanam pokok anggur. Inilah photo-photo yang sempat disnap untuk kenangan.
          Bayaran masuk pula dikenakan untuk orang dewasa RM 6.00 dan RM 3.00 bagi kanak-kanak.
           
        Buah anggur yang berwarna hitam. Geramnya nengok, tapi sayangnya tak boleh di petik.


                  
     Ini pula buah anggur yang berwarna hijau. Geramnya.... rasa nak petik je.        
         Ada juga disediakan cafe untuk makanan dan minuman di sini. Tapi dah ditutup sebab dah hampir pukul 6.00 petang.
         Inilah rupanya tasik Beris, merupakan tasik buatan bagi menampung air dari Ampangan Beris. Pemandangan di sekitarnya sangat cantik dan menarik.           Sebelum balik bolehlah membeli buah anggur serta produk dari anggur seperti jus anggur, jelly anggur, hand wash, kordial anggur serta servinior seperti keychain, mug, t-shirt, tuala, fridge magnet dan sebagainya untuk dijadikan cenderahati  sebagai tanda pernah datang ke ladang anggur tersebut.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan