Selasa, 10 Disember 2013

Kuih Bingka Durian


          Assalamualaikum wrh... wbr...

       Salam bahagia teman-teman semua. Oleh kerana buah durian masih ada lagi di dalam peti sejuk, maka saya cuba buatkan kuih bingka durian pula kali ini. Resepinya biasalah dari  Yati Memories, memang sedap kuih bingka dimakan di waktu petang-petang begini. Terima kasih atas perkongsian resepinya dan izinkan saya copykan kat sini pula ya...






Resepi Kuih Bingka Durian

Bahan-bahan:
3 biji telur
1 cawan santan pekat
2 1/2 cawan air
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1/2 sdk garam
2 sdb mentega
1 1/2 cawan isi durian
pewarna kuning
sedikit bijan

Cara membuatnya:
1. Panaskan loyang pada suhu 200 C, lengser
   loyang 9x9 @ loyang pecah 8 dengan
   mentega. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan di atas kecuali isi 
   durian dalam satu bekas, kacau dengan
   whisk hingga semua bersatu.
3. Masukkan isi durian dalam adunan dan gaul 
   rata. Blend semuanya. Tuangkan dalam bekas 
   dan gaul sebati.
4. Tuang dalam loyang yang telah dipanaskan
   tadi. Bakar 1 jam atau sehingga masak.
   Kalau nak permukaannya berkerak, tambah
   masa pembakaran. Saya tambah 1 minit sahaja
   lagi. Guna api atas sahaja supaya 
   permukaannya garing.
5. Bila dah masak, sejukkan dan bolehlah
   dipotong untuk dihidangkan.

* Sebelum tuang adunan ke dalam acuan, 
  pastikan acuan dilengser dengan butter
  dan panaskan terlebih dahulu dalam 3 
  minit. Kemudian tuang adunan, tabur 
  bijan dan bakar hingga masak.



1 ulasan:

  1. kak ruby suka bingka durian, mesti harum 1 umah kan.......

    BalasPadam