Khamis, 26 Disember 2013

Jalan-jalan ke Puncak Gunung Jerai


       Assalamualaikum wrh wbr....

     Salam penuh keceriaan diucapkan kepada teman-teman semua. Sempena cuti sekolah musim ini kami sempat jalan-jalan ke puncak Gunung Jerai. First time mendaki gunung Jerai ni. Sewaktu zaman sekolah menengah dulu, bangun pagi je mesti pandang Gunung Jerai dulu sebab sekolah saya dulu kat Batu 16, Padang Lumat.


      Kebetulan asrama yang saya tinggal dulu menghadap ke Gunung tersebut. Jadi setiap hari dapatlah melihat keindahan kehijauan gunung tu. Nak-nak lagi cuaca apabila selepas hujan je, kelihatanlah banyak air terjun dari atas gunung tu.

     Suka sangat dapat menikmati keindahan serta merasai sendiri cuaca di atas Gunung Jerai. Tapi sayangnya kita sampai kat atas gunung tu dah lewat. Tak dapatlah nak lihat keindahan dibawah gunung sebab kabus tebal sangat.


         Suasana di puncak gunung Jerai memang best sangat. Suhunya 23 Celsies. Ada juga tempat penginapan bagi mereka yang ingin merasai suasana bermalam di puncak gunung Jerai ni tapi kena lah booking awal-awal. Kalau dimusim cuti sekolah begini biasanya chalet penuh.
Kabus kat belakang memang tebal sangat sehingga pandangan pun jadi kabur.


          Sukanya melihat bunga hydragea purple dan putih yang cantik dan subur ni. Sangat sesuai ditanam dalam cuaca yang sejuk.Tiada ulasan:

Catat Ulasan