Sabtu, 16 Mei 2020

Kuih Siput


Assalamualaikum...

Selamat petang sahabat semua... moga sihat selalu. 

Baru datang mood rajin, start buat kuih untuk persiapan hari raya Aidil Fitri yang bakal tiba nanti.

Salah satunya kuih siput yang menjadi satu kemestian untuk dibuat utk santapan dihari raya nanti.



Resepi Kuih Siput

Bahan-bahan:

1 kilo tepung gandum
4 sdb mentega (dicairkan)
garam gula secukup rasa
minyak masak secukupnya
daun kari
udang kering (digoreng dgn sedikit minyak)
1 sdb serbuk kari
santan secukupnya untuk menguli
15 tangkai cili kering *
4 ulas bawang kecil *
2 ulas bawang putih *
2 sdt jintan manis *
1 sdt jintan putih *


Cara memasak:

1. Kisar bahan yang bertanda * hingga wangi.

2. Cairkan mentega, kemudian sejukkan.

3. Sementara itu goreng udang kering.

4. Masukkan mentega cair kedalam tepung 
   yang telah digaul dengan rempah kari.

5. Gaul sebati, kemudian masukkan bahan 
   kisar sedikit demi sedikit, kemudian 
   uli sehingga menjadi doh.

6. Ambil sedikit doh dan bulat2kan seperti
   guli, kemudian tekankan diatas acuan 
   kuih siput. Buat sehingga selesai.

7. Panaskan minyak, masukkan kuih siput 
   tadi, goreng hingga kekuningan. Masukkan
   sedikit daun kari. bila daun kari sudah 
   garing, barulah diangkat.

8. Biarkan hingga kuih siput sejuk dahulu, 
   baru dimasukkan kedalam bekas kesap 
   udara.



Selain dimakan ketika hari raya, boleh juga dijadikan kudapan dihari2 biasa.



1 ulasan:

  1. ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
    dapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
    segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q

    BalasPadam