Rabu, 20 Mei 2020

Masak Tempoyak Ikan Kembung


Assalamualaikum...

   Hari ni dah 27 hari kita umat islam menjalankan ibadah puasa. Cepatnya masa berlalu, hanya 3 hari lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. Semoga kita dapat manfaatkan baki ramadhan yg tinggal ini dengan ibadah sebanyak-banyaknya. Moga kita mendapat keberkatan.

   Hari ni saya masak tempoyak ikan kembung, dok pikir2 jugak nak masak apa dengan ikan kembung ni. Nak masak menggunakan santan, muak juga. Jadi saya masak yg rebus2 saja.
Saya cuba resepi dari Azie Kitchen.



Resepi Masak Tempoyak Ikan Kembung

Bahan-bahan:

4 ekor ikan kembung
1 sdt serbuk kunyit
2 biji cili merah (ditumbuk)
1 senduk tempoyak 
beberapa potong nenas
garam 
gula 
air secukupnya



Cara memasaknya:

1. Cili ditumbuk halus dan digaul dengan 
   tempoyak, serbuk kunyit dan garam. 
   Masukkan ke dalam periuk yang diletakkan
   air dan gaul sehingga rata.

2. Masak dan kacau selama 3 minit, baru
   masukkan ikan. Kemudian masukkan nenas.
   Jika kurang masam masukkan asam keping 
   juga masukkan sedikit gula.

3. Sesuaikan rasa dan kepekatan. Bila dah
   masak bolehlah diangkat dan dihidangkan.



Sedap dimakan bersama nasi panas-panas beserta ulam-ulaman.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan