Khamis, 30 Mei 2019

Biskut Cokelat


Assalamualaikum...

Selamat petang sahabat semua. Semoga hari ini bertambah ceria, serta dapat menjalankan ibadah puasa dengan sebaiknya.

Sementara nak masak untuk berbuka, saya updatekan dulu tentang masakan biskut yg sempat saya buat hari ini.

Biasanya anak2 memang suka dengan cokelat, kalau beli aiskerim ke, roti ke, jem ke mesti pilih yg berperisa cokelat. Jadi kali ini saya cuba buatkan biskut cokelat pula utk lebaran nanti.




Resepi Biskut Cokelat

Bahan-bahan:

250 gm butter
1 biji kuning telur
1 cawan gula halus
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan tepung jagung
1 sdt esen vanilla
3 cawan tepung gandum
cokelat rice sebagai hiasan
acuan biskut mengikut citarasa






Cara membuatnya:

1. Masukkan butter dan kuning telur ke dalam
   mesin adunan, putar hingga sebati.

2. Masukkan pula gula dan esen vanilla,
   teruskan mengadun.

3. Seterusnya tuangkan kedalam bekas besar
   dan serbuk koko, tepung jagung serta
   tepung gandum sedikit demi sedikit.

4. Uli sehingga sebati, sekiranya adunan
   masih lembut, tambahkan tepung. Uli 
   sehigga adunan tidak melekat di tangan.

5. Ambil sedikit adunan dan gelekkan, terap
   dengan acuan yang disukai.

6. Sapu telur putih dan tabur cokelat rice
   di atasnya.

7. Bakar dengan suhu 160 C selama 30 minit
   atau mengikut oven masing-masing.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan