Ahad, 5 Mei 2019

Bingka Kacang Hijau


Assalamualaikum... 

Selamat pagi sahabat semua...

Lama rasanya tak masak kuih, teringin punya pasal nak makan kuih bingka kacang hijau, jadi saya cuba buatkan. 

Saya cuba dari resepi Yati Memories, tapi permukaan kuihnya agak kering. Kena buat selalu, baru menjadi kot. Tapi apa pun kuihnya memang sedap.

Terima kasih Yati diatas resepinya. Saya share resepinya di sini pula... ya.



Resepi Bingka Kacang Hijau

Bahan-bahan:

1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan peket
2 cawan air
2 sdb mentega
3 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
2cawan kacang hijau
bijan secukupnya


Cara membuatnya:

1. Satukan kesemua bahan bersama 1 cawan
   kacang hijau dankisar sampai sebati.

2. Masukkan ke dalam periuk dan masak 
   sebentar sehingga sedikit pekat. sentiasa
   lah dikacau, guna api sederhana sahaja.

3. masukkan secawan kacang hijau yg belum 
   dikisar tadi.

4. Masukkan 1 sdb minyak masak kedalam loyng
   dan oleskan biar rata. Boleh juga guna
   mentega.

5. Panaskan loyang dalan oven sebentar, Bila
   loyang sudah panas masukkan adunan tadi.

6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180C
   selama 1 jam 15 minit atau sehingga 
   garing. Guna api atas dan bawah. kalau 
   nak garing lagi tambah masa 5 minit, 
   guna api atasshaja utk permukaan yang 
   garing.





2 ulasan: