Assalamualaikum...
Selamat pagi sahabat semua...
Lama rasanya tak masak kuih, teringin punya pasal nak makan kuih bingka kacang hijau, jadi saya cuba buatkan.
Saya cuba dari resepi Yati Memories, tapi permukaan kuihnya agak kering. Kena buat selalu, baru menjadi kot. Tapi apa pun kuihnya memang sedap.
Terima kasih Yati diatas resepinya. Saya share resepinya di sini pula... ya.
Resepi Bingka Kacang Hijau
Bahan-bahan:
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan peket
2 cawan air
2 sdb mentega
3 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
2cawan kacang hijau
bijan secukupnya
Cara membuatnya:
1. Satukan kesemua bahan bersama 1 cawan
kacang hijau dankisar sampai sebati.
2. Masukkan ke dalam periuk dan masak
sebentar sehingga sedikit pekat. sentiasa
lah dikacau, guna api sederhana sahaja.
3. masukkan secawan kacang hijau yg belum
dikisar tadi.
4. Masukkan 1 sdb minyak masak kedalam loyng
dan oleskan biar rata. Boleh juga guna
mentega.
5. Panaskan loyang dalan oven sebentar, Bila
loyang sudah panas masukkan adunan tadi.
6. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180C
selama 1 jam 15 minit atau sehingga
garing. Guna api atas dan bawah. kalau
nak garing lagi tambah masa 5 minit,
guna api atasshaja utk permukaan yang
garing.
Selamat menyambut Ramadan !!!
BalasPadamSelamat berpuasa kak Faudziyah...
Padam