Assalamualaikum wrh... wbr...
Lama tak buat kuih koleh kacang,kuih ni memang feberat saya. Dulu pernah buat kuih ni, tapi saya gunakan resepi yg saya belajar dari sepupu. Kali ini saya cuba resepi dari dapur Azlita Masam Manis.
Memang sedap kuih koleh kacangnya, sangat lembut. Terima kasih di atas resepinya. Izinkan saya copykan resepinya di sini pula ya...
Resepi Kuih Koleh Kacang
Bahan-bahan:
Bahan A - Tahi Minyak
500 gm santan kelapa segar
secubit garam
1. Satukan santan dan secubit garam dalam
kuali non stick. Masak dengan api yang
sederhana hingga adunan kental.
2. Kecilkan api dan terus memasak hingga
terbit minyak dan terhasilnya tahi minyak
yang kuning keemasan.
3. Angkat dan toskan minyaknya. Minyak
disimpan untuk diletakkan dalam adunan
koleh kacang nanti.
4. Tahi minyak pula untuk ditaburkan di atas
kuihnya.
Bahan B - Air Gula
200 gm gula merah atau gula timbang
50 gm gula pasir
150 ml air
2 helai daun pandan disimpul
1. Satukan semua bahan dan masak atas dapur
hingga gula melarut.
2. Tutup api dan tapis.
Bahan C
150 gm kacang hijau
secubit garam
200 ml santan kelapa segar
650 ml air
1 helai daun pandan (disimpul)
1 sdb minyak kelapa (baki dari tahi minyak
yang diasingkan)
Caranya memasaknya:
1. Satukan bahan C kecuali daun pandan dan
minyak kelapa. Masukkan dalam blender dan
kisar.
2. Satukan bahan kisar (bahan C) dan air gula
(bahan B) ke dalam kuali, masukkan daun
pandan.
3. Masak atas api yang sederhana sambil
sentiasa dikacau hingga ia meletup-letup
kecil.
4. Kecilkan api dan tambah minyak kelapa,
kacau lagi hingga adunan pekat dan
kental. Anggaran masa adalah 25 minit.
5. Keluarkan daun pandan dari adunan.
6. Sediakan loyang 8 in yang dioles dengan
minyak kelapa baki dari tahi minyak tadi.
7. Tuangkan adunan dan kacau rata. Hentak-
hentakkan loyang sedikit untuk
menghilangkan gelembung udara.
8. Taburkan tahi minyak di atasnya dan
biarkan sehingga sejuk dan mengeras.
Bila dah keras bolehlah dipotong untuk
dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan