Ahad, 13 September 2015

Sayur Bokchoy Tumis Sos Tiram


           Assalamualaikum wrh... wbr...

     Selamat bercuti dihujung minggu ini, semoga ceria-ceria selalu. 

     Dua tiga hari ini kesihatan pun kurang baik demam serta batuk-batuk. Almaklumlah cuaca diluar memang tidak sihat, berjerubu sahaja. Jadi kalau boleh kita kurangkanlah mengadakan aktiviti diluar rumah. Bukan apa untuk kebaikkan kesihatan kita juga.

     Berbalik kepada cerita masakan pula, kali ini saya entrikan mengenai masakan sayur bokchoy goreng bersama sos tiram. Resepi ringkas dari saya...


Resepi Sayur Bokchoy Tumis Sos Tiram

Bahan-bahan:
1 ikat sayur Bokchoy (dipotong)
beberapa ekor udang
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
2 sdb sos tiram 
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis 


Cara memasaknya:
1. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
2. Panaskan kuali tumis bahan tumbuk dengan
   sedikit minyak. Goreng bahan tumbuk hingga 
   layu. Masukkan udang. 
3. Masukkan sayur, goreng sebentar. Masukkan 
   sos tiram, garam serta gula secukup rasa.
   Goreng sekejap. Rasakan ia.
4. Jika suka okey, tutupkan api dan siap untuk
   dihidangkan.

1 ulasan: