Ahad, 30 Ogos 2015

Goreng Cili Ikan Bilis Tempoyak


    Assalamualaikum wrh... wbr...

     Akhir-akhir ini terasa rajinlah pula mengupdate blog, sebelum ini blog terbiar je, nak tengok pun tak dak mood. Al maklumlah sekarang tengah rajin sikit, kalau penyakit malas datang, alamat berserawanglah blog.

     Kelmarin, adalah beberapa papan petai dibawa balik oleh my hubby dari kampung, katanya kat pekan sehari banyak sangat orang jual petai. Tengah musim agaknya.

     Jadi oleh kerana ada sedikit ikan bilis dalam simpanan, saya buatkan goreng cili ikan bilis bersama tempoyak. Alamak...Bertambah-tambah lah nasi tak terasa. Jomlah tengok resepi ringkas saya ni...


Resepi Goreng Cili Ikan Bilis Tempoyak

Bahan-bahan:
segenggam ikan bilis
1 papan petai (dikupas ambil isinya)
2 sdb tempoyak
1 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
10 biji cili api*
Garam dan gula seculup rasa
sedikit minyak untuk menumis


Cara memasaknya:
1. Ikan bilis digoreng hingga garing,
   ketepikan.
2. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
3. Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali,
   tumis bahan yang di tumbuk, goreng 
   sehingga layu.
4. Masukkan tempoyak, digoreng lagi hingga 
   bercampur dan sedikit naik minyak. Masukkan
   petai serta masukkan garam dan gula
   secukup rasa. Tutupkan api.
5. Biarkan sekejap, bila dah agak suam 
   sedikit, barulah masukkan ikan bilis untuk 
   mengelakkan ikan bilis menjadi liat.

* Cara menggoreng ikan bilis supaya rangup.
  Panaskan minyak, sebelum minyak panas 
  cuci ikan bilis, dan terus masukkan ke
  dalam kuali. Jangan biarkan ikan bilis
  terendam lama didalam air.

 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan