Selasa, 23 September 2014

Kari Udang dgn Keledek


       Assalamualaikum wrh.... wbr....

   Bertemu lagi di entri kali ini mengenai resepi masakan iaitu kari udang dengan keledek. Ada orang bermurah hati berikan udang besar.... alhamdulillah rezeki.... rezeki. Dekat rumah ni biasanya anak-anak memang gemar makan kari, jadi saya masakkan kari dicampur dengan ubi keledek. Memang kenalah dengan selera. Habis jugalah seperiuk nasi.



Resepi Kari Udang dengan ubi keledek

Bahan-bahan:

10 ekor udang (dibersihkan)
3 ketul ubi keledek (dikupas dan dipotong
    kecil)
serbuk kari (dibancuh dengan sedikit air)
1 biji kelapa (diambil santannya)
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 pelepah daun kari
1/2 inci halia
sedikit kerisik
1 keping asam gelugur
garam dan serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis



Cara memasak:

1. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan 
   hirisan bersama daun kari hingga wangi 
   dan layu, masukkan rempah kari. Biarkan
   sehingga berminyak.

2. Masukkan ubi keledek, biar seketika.
   Masukkan santan dan kerisik serta asam 
   keping. Biar sehingga mendidih. 
   Kemudian masukkan udang serta bahan-
   bahan lain seperti garam. Perasakan ia, 
   jika dah secukup rasa barulah ditutupkan 
   apinya.

3. Siap untuk dihidangkan.



1 ulasan: