Jumaat, 12 September 2014
Asam Tumis Tempoyak Ikan Jenahak
Assalamualaikum wrh.... wbr....
Terfikir-fikir nak masak apa pula hari ini. Ada ikan jenahak empat keping yang belum dimasak, dan ada pula tempoyak yang dah lama simpan kat dalam peti sejuk. Jadi belek-belek lah kat blog Tiffin Biru mencari resepi untuk dicuba. Terbekenanlah kat masakan asam tumis tempoyak ikan, teringin pula nak cuba merasa dari resepi Che Mat Gebu.... ni.
Ternyata memang sedaplah masakan dari resepi ni, my hubby pun suka. Siap bertambah-tambah nasi pula. Terima kasih Che Mat di atas perkongsian resepinya ini. Izinkan saya copykan resepinya kat sini pula ya....
Resepi Asam Tumis Tempoyak
Bahan-bahan:
5 keping ikan (saya guna ikan jenahak)
2 batang serai (dititik)
2 helai daun kunyit (disiat-siat)
2 keping asam gelugur
1 camca penuh tempoyak
1 kiub ikan bilis
1 biji timun ( dibelah 4, buang biji dan
kerat)
Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
Bahan tumbuk:
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit
1 genggam cili api
Cara memasaknya:
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk,
tumis serai dan bahan tumbuk halus
hingga harum. Masukkan tempoyak
dan kacau rata, tuangkan air secukupnya
dan kacau lagi. Biar sehingga mendidih.
2. Masukkan asam gelugur, kiub dan ikan,
tambah garam dan secubit gula. Jika
kurang kuah tambah sedikit air. Akhir
sekali masukkan timun dan daun kunyit.
3. Masak sekejap, rasa dan jika okey bolehlah
matikan apinya. Bolehlah dihidangkan
dengan nasi hangat dan lauk-lauk lainnya.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Bubuhhh tempoyakkk .. Memang umppphh ! ^_^
BalasPadamwah terliur tengok.. boleh cuba ni..
BalasPadamsalam perkenalan dari'
http://bisikan-hati-mizzi.blogspot.com/