Jumaat, 4 Julai 2014

Tempe Goreng Cili


    Assalamualaikum wrh..... wbr.....

     Bersua kembali di entri kali ini, semoga anda semua berbahagia selalu di bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini. Kali ini saya entrikan mengenai masakan tempe goreng cili.

     Di bulan puasa ni terpikir-pikir juga nak masak apa. Kalau setakat sayur bening, memang tak jalanlah. Terutama sekali ketika bersahur. Kalau ada lauk yang pedas-pedas barulah lalu makan sikit. Apa-apa pun lihatlah resepinya dulu ya....




Resepi Tempe Goreng Cili

Bahan-bahan:
1 bungkus tempe (dipotong dan digoreng)
1 batang terung ( dipotong dan digoreng
        sekejap)
secekak ikan bilis (digoreng)
sedikit petai (jika suka)
4 batang cili merah*
10 biji cili api*
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih*
1/2 belacan*
air asam/asam keping
gula dan garam secukup rasa
minyak utk menggoreng dan menumis


Cara memasaknya:
1. Bahan-bahan yang bertanda * diblend 
   sehingga halus.
2. Panaskan minyak, tumis bahan blender 
   hingga naik minyak.
3. Masukkan air asam atau asam keping.
   Biarkan seketika, masukkan gulam garam.
4. Rasakan ia, jika dah cukup rasanya 
   barulah masukkan bahan-bahan yang 
   digoreng. Kacaukan ia, bila dah okey 
   barulah ditutup apinya. Siap untuk 
   dihidangkan.

 

1 ulasan: