Sabtu, 5 Julai 2014

Agar-agar Santan Sirap Ros


       Assalamualaikum wrh.... wbr.....

     Bertemu lagi di entri kali ini, semoga anda semua ceria-ceria selalu hendaknya. Kali ini saya entrikan mengenai masakan agar-agar santan sirap ros. Biasalah dicuaca panas, kalau berbuka dengan sesuatu yang dapat menyejukkan tekak, kan best. Tak payah cakap banyak lagi, mailah lihat resepinya .... ya.



Resepi Agar-agar Santan Sirap Ros 

Bahan-bahan:
15 gm agar-agar tali
1 cawan gula
3 cawan air
sehelai daun pandan
1 1/2 cawan santan 
perisa sirap ros
1 biji telur
sedikit garam


Cara membuatnya:
1. Masak agar-agar dengan 3 cawan air sehingga
   larut, masukkan gula. Biarkan sehingga 
   mendidih.
2. Masukkan  perisa sirap ros.
3. Masukkan sebiji telur di dalam mangkuk 
   santan. Kacaukan ia.
4. Masukkan santan kedalam periuk agar-agar
   tadi. Kemudian ditambah dengan sedikit 
   garam untuk menaikkan rasa lemaknya.
   Dikacau perlahan-lahan sehingga mendidih.
5. Masukkan agar-agar ke dalam loyang atau
   acuan kesukaan yang dibasahkan terlebih
   dahulu. Biarkan ia sejuk, barulah dipotong 
   untuk dihidangkan.  


2 ulasan:

  1. assalam kak...selamat berpuasa...sedapnya kak...

    BalasPadam
  2. betul kata rohah mesti sdp kan, mkn waktu berbuka...

    BalasPadam