Assalamualaikum wrh wbr.....
Salam bahagia teman-teman blogger semua. Semoga hari ini lebih ceria dari hari-hari sebelumnya. Selamat menikmati makan tengah hari di hari ini. Hari ini saya masak kari ketam sebagai menu makan tengah hari di hari ini. Dah lama tak makan ketam.
Kelmarin sewaktu ke pasar terlihat pula ketam. Teringin lah pulak. Jadi, hari ini saya masak kari ketam bersama nenas. Berselera sangat my hubby makan nasi hari ini.
Resepi Kari Ketam
Bahan-bahan:
4 ekor ketam
1/2 biji nenas (dihiris nipis)
6 ulas bawang merah (dimayang halus)
4 ulas bawang putih (dimayang halus)
2 tangkai daun kari
2 bungkus kecil serbuk kari
3 cawan santan
sedikit halia
garam
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah,
bawang putih serta daun kari sehingga
kekuningan.
2. Masukkan rempah kari. Masak sehingga
naik minyak. Masukkan ketam serta
nenas. Biarkan seketika.
3. Masukkan santan, biarkan sehingga
mendidih.
4. Akhir sekali masukkan garam dan
perasa jika suka. Barulah diangkat untuk
dihidangkan.
sedapnya ketam.. =)
BalasPadamsemalam buka puasa mkan ketam masak lemak kuning.. =)