Rabu, 9 Jun 2021

Kerabu Ulaman

 Assalamualaikum...

Salam sejahtera semua sahabat, moga sihat selalu.

Hari ni buat kerabu ulam pegaga, pucuk ceylon serta kacang panjang. Mulanya nak buat sambal belacan, dipikir2 buat kerabu saja lah sbb dah lama tak makan kerabu. Kebetulan pula ada bahannya. Maka jadilah kerabu ulaman.

Sebenarnya buat kerabu ni mudah ja, boleh gunakan macam-macam ulam-ulaman. Kali ni saya guna ulam kacang panjang, pucuk ceylom serta pucuk pegaga. Kebetulan itu ja yang ada. Jom lah tengok resepinya...



Resepi Kerabu Ulaman

Bahan-bahan:

pucuk ulam (pucuk pegaga, pucuk ceylom dan kacang panjang)

sedikit kelapa parut

sedikit kerisik

Bawang kecil (dihiris halus)

sambal belacan

udang kering sangai

gula garam

limau nipis atau limau kasturi



Cara membuatnya:

1. Hiris kacang panjang, pucuk ceylom serta pucuk 

   pegaga. Masukkan dalam satu bekas.

2. Masukkan semua bahan lain seperti kelapa parut, 

   kerisik, sambal belacan, hirisan bawang kecil, 

   gula, garam, serta perahan limau nipis.

3. Gaul hingga bercampur. Rasakan, bila dah cukup rasa 

   boleh dihidangkan bersama lauk pauk lainnya.



Sedap dimakan dengan nasi panas-panas beserta lauk lainnya.



2 ulasan:

  1. Terliur saya tengok!
    Ooo dah bubuh kelapa parut, bubuh kerisek juga ye. Tq for sharing.

    BalasPadam
  2. sdapnya kerabu.. lama dah tak makan. tiba-tiba teringat kerabu hasil air tangan arwah bonda ibu.

    BalasPadam