Rabu, 17 Jun 2020

Kuih Apam Kampung Gula Merah


Assalamualaikum...

Bersua lagi dientri pagi ini, moga sahabat semua memperoleh kesihatan yg baik dihari ini.

Hari ni buat kuih apam kampung gula merah pula, mood rajin mengapam pula dua tiga hari ni. Nak makan punya pasal mesti lah kena rajin. Kalau nak beli tak tahu lah pula kat mana dijualnya.

Saya cuba dari resepi Yati Memories, cuma saya buat setengah adunan je. Anak-anak kurang suka kuih2 macam ni. Kalau buat banyak tak habis lah pula, membazir jadinya. 

Kuih apam ni memang sedap, apa lagi dimakan dengan kelapa parut. Lepas satu butir
satu butir lagi masuk ke mulut.

Jom tengok resepinya...



Resepi Kuih Apam Kampung Gula Merah

Bahan-bahan:

Bahan A
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
2 helai daun pandan

Bahan B
11 gm yis mauripan
1/2 cawan air suam
1 sdk gula halus

Bahan C
4 cawan tepung gandum
sedikit garam



Cara membuatnya:

1. Masak bahan A hingga gula larut, tapiskan
   dan sejukan.

2. Dalam bekas lain, bancuh bahan B dan
   biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.

3. Satukan bahan C ke dalam mangkuk besar 
   dan masukkan sekali air gula yg telah 
   sejuk tadi (kacau guna whisk hingga
   sebati).

4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi,
   gaulkan, setelah sebati tutup dan 
   biarkan hingga ia naik, perap selama 
   1 jam.

5. Setelah itu masukkan ke dalam loyang 
   yang disapu dengan sedikit minyak. Jika
   guna acuan kecil-kecil kukus lebih kurang 
   10-15 minit. Jika menggunakan loyang, 
   kukus selama lebih kurang 40 minit.

6. Apabila kuih dah masak, biarkan sehingga
   sejuk baru dikeluarkan dari loyang atau
   acuan. 



Sedap dimakan bersama kelapa parut.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan