Selasa, 2 Jun 2020

Kuih Tat Nenas Kiub / Bar


Assalamualaikum...

Selamat petang sahabat semua...
Mungkin ada yang masih beraya lagi, minggu ni minggu kedua syawal.

Kat rumah ni kuih muih semuanya dah habis. Tapi memandangkan bahan2 utk buat kuih sebelum raya hari tu masih ada lagi, maka saya buatkan biskut kembali.

Kali ini saya cuba buatkan kuih tat nenas kiub pula. Saya cuba resepi dari CITARASAWAN.



Resepi Kuih Tat Nenas Kiub

Bahan-bahan:


220 gm mentega

50 gm gula icing
40 gm susu tepung
300 gm tepung gandum
20 gm tepung kastad
1 biji telur
1 sdt esen vanila
sedikit pewarna kuning
Jem neas secukupnya

Hiasan:

kuning telur ditambah sedikit pewarna kuning



Cara-caranya:

1. Krimkan mentega dan gula, masukkan telur

   dan esen vanila, juga pewarna dan pukul 
   sebati.

2. Masukkan semua tepung yang diayak, uli

   menjadi doh yang lembut.

3. Ambil doh sebesar ibu jari, masukkan inti

   nenas ditengahnya. Tekan kedalam acuan
   coklat berbentuk bar. Simpan di dalam 
   petisejuk beku selama 15 minit. Kemudian 
   keluarkan dari acuan dan sapu dengan 
   kuning telur.

4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan

   terlebih dahulu pada suhu 150 C selama 25 
   hingga 30 minit.

5. Bila biskut dah masak, sejukkan dahulu 

   sebelum disimpan di dalam bekas kedap 
   udara.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan