Selamat tengahari sahabat semua...
Dah makan ke belum? Mungkin ada diantara teman2 yang sedang menjamu selera di tengahari ni.
Hari ni saya cuba resepi ayam masak bali. Saya masak sampai kering. Anak2 memang suka makan lauk yang tak berkuah. Jadi terasa macam sambal gitu, pedas2 dan terasa kicapnya.
Saya cuba dari resepi Che Mat Gebu, ternyata memang sedap. Terima kasih CMG resepinya, saya kongsikan disini pula.
Saya cuba dari resepi Che Mat Gebu, ternyata memang sedap. Terima kasih CMG resepinya, saya kongsikan disini pula.
Resepi Ayam Masak Bali
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam (dicuci bersih, masukkan
garam kunyit dan digoreng separu masak)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 batang serai, diketuk
3 tangkai daun kari, dilurut
2 camca besar cili kisar, kalau suka pedas boleh tambah lagi
3 camca besar kicap lemak manis
sedikit gula
garam secukup rasa
1 cawan air
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 batang serai, diketuk
3 tangkai daun kari, dilurut
2 camca besar cili kisar, kalau suka pedas boleh tambah lagi
3 camca besar kicap lemak manis
sedikit gula
garam secukup rasa
1 cawan air
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Sebesar hujung jari, belacan
Cara memasaknya:
1. Goreng ayam yang diperap tadi hingga
masak, tak perlu sampai garing, angkat
dan ketepikan. Dalam kuali yang sama,
keluarkan minyak lebihan goreng ayam tadi
dan tinggalkan anggaran 1/4 cawan. Tumis
serai hingga kekuningan. Masukkan cili
kisar dan masak hingga cili garing,
kacau sentiasa.
2. Tambah daun kari dan bahan2 kisar halus,
kacau dan masak hingga naik minyak.
Masukkan kicap lemak manis dan gula,
kacau rata. Tambah ayam, gaul dan masukkan
air. Kacau dan kecilkan api, masak hingga
kuah pekat.
3. Rasa dulu, jika perlu baru dimasukkan
garam. Akhir sekali masukkan hirisan
bawang besar, kacau rata dan masak hingga
bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh
matikan api.
Sedap dimakan bersama nasi panas-panas bersama lauk pauk lainnya.
sedap tu..makan dengan nasi panas2 saja pun dah sedap..
BalasPadamItulah Hayati... tak cukup sepinggan nasi. Bolehlah dicuba resepinya nanti.
BalasPadamO guna daun kari ye.. macam masak kicap rupanya.. nampak menarik resepi ini..
BalasPadamYa Sha... guna daun kari dan serai. Lebih kurang macam masak kicap jugalah, tapi bila dimakan terasalah aroma serai dan daun karinya.
BalasPadam